10 Eyl 2012

Varşova'da Nerede Kalınır

Polonya'nın başkenti Varşova, 2 milyona yaklaşan nüfusu, tarihi ve bir çok uluslararası firmaya ev sahipliği yapmasının yanı sıra merkezi konumu ile fazla sayıda turist ağırlayan bir şehirdir.

Her ne kadar gezilip görülebilecek turistik yerler, oteller ve mekanlar şehir merkezinde yoğunlaşsa da, şehir merkezindeki kalabalıktan uzakta sakin yerlerde de konaklama imkanı sağlayan yerler mümkün.

Varşova'da Nerede Kalınır?


Eğer ki çoğu yere yürüyerek gidecek mesafede ve merkezi bir konumda tatilinizi geçirmek isterseniz konaklayacağınız yeri Srod-miescie bölgesindeki otel/hostel içerisinden seçmenizi öneririm.




Merkez (Śródmieście, Wola, Mokotów, Żoliborz, Ochota, Praga Północ,Praga Południe)

Doğu Varşova (Targówek, Rembertów, Wawer, and Wesoła)

Kuzey Varşova (Bielany, Białołęka)

Batı Varşova (Bemowo, Włochy, Ursus)

Güney Varşova (Ursynów, Wilanów)

22 Nis 2012

Polonya Vizesi İçin Gerekenler

Öncelikle Türk Hizmet pasaportu sahipleri olan şanslı kişilerdenseniz bu paragraftan sonrasına okumanıza gerek yok. yani Yeşil ve Gri pasaport sahibi olanlar diğer bir çok ülkede olduğu gibi Polonya'yada 90 günü geçmeyecek şekilde ve çalışmak için olmamak kaydıyla, vizesiz olarak girebilirler.

Diğer pasaport sahipleri ise aşağıda belirtilen sebeplerden hangisi için ziyaret planlıyorlar ise ona göre belgelerini hazırlayarak vize almak zorundadırlar.


Turistik Ziyaret 

  • Doldurulmuş ve imzalı Schengen başvuru formu (Websitelerinden indirebilirsiniz) 
  • Son 10 yılda alınmış ve ziyaretin bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olan pasaport aslı. Ayrıca daha önceki eski pasaportlarda götürülmelidir. 
  • Pasaport üzerindeki resmi yazı ve mühürlerin olduğu sayfaların fotokobileri 
  • 2 adet biyometrik fotoğraf. Belirli standartları olan bir vesikalık olduğu için hepsini kabul etmiyorlar ama hangi fotocuya gitseniz bilir zaten, son dönemlerde çekilen bir fotoğrafınız olsun ki gereksiz diyaloglara girmeyin. Hatta kolaylık olsun diye tekini başvuru formuna yapıştırın, diğerini belgeler arasında bırakın. 
  • Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli seyahat tarihlerini kapsayan minimum 30.000 € teminatlı seyahat sigortası. 
  • Gidiş/Dönüş uçak bileti ve kalacak yer ile ilgili rezervasyon bilgilerini içeren belgeler. 
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı ile bir belge. Çalışıyor iseniz hesap cüzdanınızı yok eğer işsiz güçsüzseniz ise banka hesabınızdaki belli bir miktarı gösteren bir belge verebilirsiniz. 
  • Vukuatlı Nüfus Örneği (Hiç bir sitede yazmamasına rağmen, başvuru sırasında istenebilen bir belgedir.) 
Ayrıca size uygun olan aşağıdaki belgeleri de hazırlamalısınız;

  • Başvuru sahibi çalışan ise: 
    • İşveren mektubu ve/veya izin onayı 
    • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü" 
  • Başvuru sahibi çiftçi ise; 
    • Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi 
    • Başvuru sahibi çalışan veya şirket sahibi ise: 
    • Şirketin ticaret odasındaki kaydı ve ticaret sicil gazetesinin kopyası 
    • Vergi levhası 
  • Başvuru sahibi emekli ise: 
    • Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti veya emekli cüzdanı) 
  • Başvuru sahibi öğrenci ise: 
    • Öğrenci Belgesi ve seyahat masraflarının kimin tarafından karşılanacağını gösteren noter onaylı taahhütname, 
  • Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa: Ebeveyninden noter tasdikli muvafakatname (seyahat eden ebeveyn evli değil ise veya ebeveynlik yetkisi sadece kendisindeyse bu koşul geçerli değildir) 

Ticari / Profesyonel Staj

Ek olarak;
  • Katılacağı etkinliğe giriş kartı veya katılıma ilişkin belgeler.
  • Sponsor ve/veya konaklamaya ilişkin belge 

Aile / Arkadaş Ziyareti

Ek olarak;
  • Ziyaret edilecek kişi tarafından gönderilen davet mektubu. 
  • Davet mektubunu gönderen kişinin kimlik/pasaport fotokobisi. 
Bu vizede kalınacak otel rezervasyon bilgileri değil ziyaret edeceğiniz kişi tarafından yazılan bir belge istenmektedir.
Eğer ilk kez Schengen vizesi başvurusu yapıyor iseniz bu belge karşı tarafın bulunduğu yerdeki valilik tarafından onaylı resmi bir belge olmak zorundadır. Ancak daha önce almış olduğunuz Schengen vizesi bulunuyor ise sadece elle yazılmış ziyaret tarihi ve nerede kalacağınız gibi bilgileri içeren bir belge yeterlidir. 

Kültürel / Spor Faaliyetleri

Ek olarak;
  • Konaklamaya ilişkin belgeler. 
  • Katılacağınız faaliyet ile ilgili davet, kabul veya ödeme ile ilgili belgeler 

Eğitim / Araştırma - Öğrenci Vizesi

Ek olarak; 
  • Öğrenim amacıyla: 
    • Ulusal mevzuata uygun davetiye ve/veya teminat (Dikkat: Üye Devlet Büyükelçilik ve Konsolosluklarının web sitelerinde daha ayrıntılı bilgi ve indirilebilir nitelikte formlara ilişkin linkler yer almaktadır) 
    • Ayrıca Erasmus Değişim Programı ile gidecek öğrenciler gerekli belgeleri üniversitelerindeki ilgili birimlerden temin edebilirler. 
  • AB'nin eğitim, öğrenim veya araştırma programlarına katılım amacıyla: 
    • Üniversite veya araştırma merkezi tarafından gönderilen davet mektubunun aslı. 
    • Vize başvurusu yapanın, bir Avrupa Birliği Programı kapsamında desteklendiğini gösterir, Türkiye Ulusal Ajansı (AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi) veya TÜBİTAK tarafından verilmiş mektup. 

Shengen Alanlarına Gidecek veya Bu Alanlardan Geçecek Tır Şöforleri

Ek olarak; 
  • Şirket teminat yazısı ve şirketin üyesi olması halinde UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) tarafından verilen teminat yazısı. 
  • Şirket sürücülerinin listesi. 
  • Sürücünün SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi , SGK "hizmet dökümü" ve sürücü için yapılan önceki SGK ödemeleri listesi. 
  • Şirketin Ticaret Odası kaydı. 
  • C2 belgesi (ihracat izni). 
  • Sürücünün ulusal veya uluslararası sürücü belgesi. 
  • AB’deki bir şirketten davet mektubu ya da iş ortaklığı belgesi. 

Polonya Vizesi İçin Merak Edilenler



Vize Müracaat Belgeleri Nelerdir?
Şu yazımda gerekli belgelerin neler olduğunu bulabilirsiniz. 

Vize Başvurusunu Şahsen, Kendim, Bizzat Ben Mi Yapmalıyım?
Böyle bir zorunluluk yok. Ama posta ile de başvuru yok. Toplu olarak ta her hangi bir kişi başkaları adına başvuru yapabilmektedir.

Vize Başvurusunu Nereden Yapabilirim?
Şu yazımda daha detaylı belirttiğim gibi, ister Polonya resmi dairelerinden isterseniz de aracı kurum vasıtası ile Polonya vizesine başvurabilirsiniz.

Vizeye Ne Zaman Başvurmalıyım?
En az 1 hafta öncesinden başvurmanız gerekiyor. Ancak başvuru belgeleri verildikten bir kaç gün sonra gerek eksik belgeler gerek ise başka nedenlerden dolayı başvurunuzu tekrar yapmanız gerektiğinde seyahat tarihinizin yaklaşması ile sıkıntı yaşayabileceğiniz için mümkün olduğu en erken sürede başvurunuzu yapmanızı tavsiye ederim.

Vizem Kaç Gün İçinde Elime Ulaşır?
Polonya Konsolosluğu başvuru tarihinizden itibaren 7 gün içerisinde başvurunuz değerlendirip size geri dönüş yapıyor. Çok önemli bir mazeret sunmadığınız takdirde, başvuru sırasında 7 gün sonraya bir tarih verilmekte ve bu yedinci günün sonunda pasaportunuz elinizde olacaktır.

Vize Başvuru Ücretleri Ne Kadar?
Avrupa Değişim Programı ile başvuru yapacak olan öğrencilerden vize ücreti alınmamaktadır. Ancak diğer başvuru sahipleri her bir vize başvurusunda 142 TL ödemektedirler. Ayrıca aracı kurum üzerinden yapılan başvurularda ek olarak polonya vfs global'e  53,50 TL Hizmet Bedeli ödenmektedir.

Aklınıza takılan başka sorularınız varsa lütfen yorum olarak ekleyin

11 Nis 2012

Polonya Başkenti Varşova'nın Tarihi

Polonya'nın başkenti ve en büyük şehri Varşova'nın adı Lehçede Warszawa olarak geçmekte ve Slavca erkek ismi olan Warcisław'ın kısaltması olan Warsz ile birlikte " Warsz'a Ait Olan " anlamına gelmektedir. Mitolojiye göre ise bu oğlan deniz kızı olan Sawa'ya aşık olmuş ve şehrin adı bu imkansız aşka dayandırılmıştır. Ve de Polonya'da hemen her şehir ve kasabanın farklı bir sembolü olduğu gibi Varşova'nın sembolü bu deniz kızı yani "Mermaid" olmuştur. Yine mitolojiye göre bu sembol Polonya'nın ünlü nehri Vistula'da yaşamış ve şehri koruyan tarihi bir yaratıktır. Şehri ziyaret edecekler eski şehir (Stary Miasta) meydanında küçük bir heykelini bulabilir.



Varşova'nın diğer en önemli sembolü ise Stalin'in şehre hediyesi olan ve şehrin bir çok yerinden de görülebilen kültür merkezi (Palac Kultury) binasıdır. Bu bina 1952-1955 tarihleri arasında inşa edilmiş ve Avrupa'nın en yüksek binaları arasında yer almıştır. Her ne kadar şehrin tüm manzarasına hakim bir konumda da olsa bir çok Polonyalı komunist dönemin simgesi bu binayı Stalin'e olan antipatiden dolayı görmezden gelmektedir.




Warsaw tarih boyunca bir çok kez farklı devletler ama hep benzer nedenler ile yıkıma uğramış ve tekrar kurulmuştur. 2. Dünya Savaşı'nda Almanlar, sehrin binalarini önce tarihi ve stratejik önemlerine göre numaralandırmış, sonra da en önemlisinden baslayarak nerdeyse şehrin nerdeyse tamamı (%80'i) yerle bir edilmiştir. Savaşın ardından şehrin tekrar ayağa kaldırılması için ülkedeki bir çok bilim adamı ve mimar Varşova'da yaşayanların ellerinde bulunan fotoğrafları kullanılarak son derece başarılı ve mimarlık alanında ünlü olan bir çok proje dizisiyle şehirdeki tarihi binalar eski hallerine getirilmiştir.

31 Mar 2012

Prag'ta Nerede Kalınır?


Çek Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ve başkenti olan Prag orta Avrupa'nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Çeşit çeşit birası, farklı dönemlere ait tarihi yerleri ve çok güzel kızları ile meşhur Prag'a turist olarak gidecekler nerede, nasıl bir yerde kalacakları konusunda araştırma yaparken aşağıdaki haritayı inceleyebilirler.




Her ne kadar turistlere yönelik otel, hostel ve apartmanlar çoğunlukla 1. ve 2. bölgede yer alsada farklı özellikler sunan veya ucuz yerler merkeze uzak yerlerde de bulunabiliyor. Benim tavsiyem seçeceğiniz yeri kesinlikle 1. bölgedeki yerlerde arayın. Sonuçta hemen hemen tüm gezip görülecek mekanlarda bu alanda çünkü.


İnternet üzerinden bir çok websitesinden bulabileceğiniz Prag'taki otel ve konaklama yerlerinden 1. bölge elemesini yaptıktan sonra keyfinize ve bütçenize göre; ister lüks bir otel, ister evinizin rahatlığında bir apartman/studio daire yada bir hostelde kalın merkeze yakın olduğunuz takdirde yürüyerek her yere ulaşmanız mümkün. Bütçemi yeme içmeye ayıracam diyenler ise bir kaç euro fazla verin güvenli, sakin ve rahat bir yerde tatilinizi geçirin diyebilirim.

Prag'ta Nerede Kalınır? Prag Otel, Prag Hostel, Prag Apartman

Hostelbooker üzerinden bulduğum Capital Apartments'ta yaklaşık 1 hafta son derece rahat bir tatil geçirdim. Hem siteyi hem de yeri tavsiye ederim.

24 Mar 2012

Polonya'da Gece Hayatı


Polonya gece hayatı özelliği özellikle genç nüfusun ve öğrencilerin yoğun olduğu Poznan, Wroclaw, Krakow ve Varşova gibi son derece canlıdır.
Özellikle şehir merkezlerinde bulunan eğlence mekanları her yaş grubuna ve eğlence anlayışına göre farklı türde sunduğu eğlencelerle benzersiz vakit geçirmenizi sağlayabilir.

Belli başlı pub ve disco ve gece kulüplerinin bulunduğu listeye şu adresten bulabilirsiniz.

Polonya Kültürü

Polonya Simgesi

Polonya'nın ulusal simgesi kırmızı kalkan üzerindeki altın taçlı beyaz kartal simgesinin tarihi 10. yüzyıla kadar uzanmaktadır.


Varşova'da Nereye Gidilir?

Polonya Şehirleri



Polonya öncelikli olarak tarihsel geçmiş daha sonra ise ekonomik değerler ve iklime göre 16 ayrı bölgeye ayrılmıştır. Bu ubölgeler içerisinde en önemli olanlar ise Varşova'nın içinde yer aldığı "Mazowieckle" ve Poznan'ın içinde yer aldığı "Wielkopolskie" bölgeleridir.



Polonya her ne kadar bölgesindeki diğer ülkeler kadar turizme çok büyük yatırımlar yapmasa da tarihsel ve doğal güzellikleri ile gezip görülecek bir çok küçük büyük turistik yerleri bulunmaktadır. Başlıca önemli şehirleri ise şu şekildedir;




1-) Warsaw: Ülkenin başkenti ve bir çok uluslarası şirketin bulunduğu en büyük şehirlerden birisidir.



gdynia da nerelere gidilir
polonya en ünlü yeri
polonya haritadaki yeri
polonya haritası ve şehirleri
polonya kültür sarayı


2-) Krakow

3-) Gdańsk, Gdynia, Sopot

4-) Poznań

5-) Wrocław

6-) Szczecin

7-) Białystok

8-) Lublin

9-) Rzeszów

Polonya Vizesi Nasıl Alınır?

Avrupa Birliği içerisinde yer alan Polonya 3-4 yıl önce tam dönüşümü sağlayarak, kendi ülkelerinden alınan vizeleri Schengen standartları ile vermektedir. Böylece alacağınız "çok girişli" vize ile Avrupa Birliği'ne tam üye ülkelere kolaylıkla seyahat edebileceksiniz.

Önemli bir uyarı olarak ise; her ne kadar alan adı tuhaf gözükse de, Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Sitesi: http://www.ankara.polemb.net Ankara Polonya Konsolosluğu'ndan nasıl randevu alınıyor diye merak edenler şu linke. Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Sitesi: http://www.stambulkg.polemb.net dir.

Ayrıca unutulmaması gereken nokta İstanbul Polonya Konsolosluğu sadece "Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Istanbul, İzmir, İzmit (Kocaeli), Kırklareli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova" illerini kapsayan yetki bölgesine sahiptir. Diğer illere Ankara'daki elçilik bakmaktadır.

Polonya vizesi almak için en son konsolosluğun yaptığı anlaşmadan önce sadece yukarıda belirttiğim yerlerden veya danışmanlık yapan aracı kurumlar vasıtası ile başvuru yapılıyordu. Elbette halen resmi daireleri de vize başvurusu kabul etse de, başvuru gün sayısı son derece kısıtlanmıştır.  Buna göre İstanbul'dan başvurmak için bu adrese girerek randevu alabilirsiniz.


2 Ocak 2012 tarihi itibariyle yapılan değişiklik ile artık başvurular çok daha kolay bir şekilde VFS GLOBAL'in İstanbul ve Ankara'da bulunan Vize Başvuru Merkezleri aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır. Böylece eskisi gibi rahatsız edici başvuru süreci biraz olsun düzenli ve modern hale geçmiş bulunuyor. Vfs Global'in bu adresinden başvuru için randevu tarihi alabilirsiniz.

Bir çok kez Polonya Vizesi için başvurmuş biri olarak söyleyebilirim ki Polonya İstanbul Elçiğinde sabahın köründe Giz Plaza önüne gelip uyduruk A4 kağıdına isim yazıp yukarıya çağrılmayı bekleyerek saatlerimi harcamaktansa bu hizmet aracılığıyla tüm belgeleriniz hazır ve aşırı bir kalabalığa denk gelmediğiniz sürece maksimum 15 dakika içinde başvurunuzu halletmek kadar sevindirici bir olay olamaz. Elbette bu hizmet karşılığında Vize Ücreti haricinde ek bir hizmet bedeli alınsa da yine ek bir ücret ile pasaportun adresinize kargo ile gönderilmesi gayet güzel uygulamalar.

Polonya Vizesi'ne başvururken nelerin gerektiği ile ilgili yazı için tıklayın